Jak oraz w czym piec mięso w piekarniku?

0
107
Jak oraz w czym piec mięso w piekarniku

Pieczenie mięsa w piekarniku bywa dla wielu osób naprawdę wyzwaniem. Czasem robimy wszystko według przepisu, a w rezultacie otrzymujemy twarde i suche mięso. Co robimy źle? Przekonajmy się jak oraz w czym najlepiej piec mięso.

Wykorzystanie brytfanny

Brytfanna bez wątpienia jest tradycyjnym naczyniem do piekarnika, które występuje obecnie w różnych wariantach. Najbardziej klasyczne oraz głębokie brytfanny są wyposażone w pokrywkę i są nazywane gęsiarkami. Jak nam wskazuje sama nazwa są takie duże, że nadają się do pieczenia gąski nawet w całości. W wersjach nieco mniejszych uda się upiec w całości kaczkę oraz kurczaka. Gęsiarka tradycyjna jest brytfanną żeliwną, która jest wykonana z surowego żeliwa lub też jest pokryta powłoką szklistą emaliowaną. Brytfanny nowoczesne wykonane mogą być także z aluminium, czy też ze stali nierdzewnej. Są zarówno prostokątne, jak i także owalne. Co po niektóre modele posiadają pokrywki szklane z aromatyzerem, a więc wlewem, który nam umożliwia podlewanie mięsa pieczonego wodą, sosem, bulionem, czy też tłuszczem. Jednocześnie nie musimy zdejmować pokrywy. Materiał przezroczysty pozwala nam cały czas kontrolować cały proces pieczenia.

Bardzo ciekawe jest to, że brytfannę możemy nie tylko użytkować w piekarniku, ale także na kuchence. Jest to dosyć przydatna funkcja, szczególnie, gdy dana potrawa wymaga podsmażenia wcześniejszego, a dopiero w następnym etapie zapieczenia. Brytfanny tradycyjne są gęsiarkami żeliwnymi, ale także aluminiowymi, które są pokryte emalią. Wspomnijmy jeszcze no nowoczesnym modelach. Są to modele wykonane ze stal nierdzewnej bez powłoki, czy też z aluminium z nieprzywierającą powłoką. Wyposażone są bardzo często w pokrywy, ale to nie jest koniecznością.

Szkło żaroodporne

Szkło żaroodporne to także rodzaj brytfanny. Jednak produkt ten nie jest wykonany ze stali, żeliwa, czy też aluminium, ale z odpornego na bardzo wysokie temperatury szkła. Naczynie szklane do piekarnika występują w przeróżnych kształtach oraz pojemnościach. Są zazwyczaj w komplecie z pokrywką ale nie zawsze tak jest. Są bardzo praktyczne – posłużą nam do pieczenia udek, pałek oraz także skrzydełek z kurczaka, przygotowania mięsnych zapiekanek z dodatkiem warzyw, ziemniaków, czy też makaronu. Są świetne przede wszystkim do pieczenia drobiu, ale także żeberek wieprzowych.

Garnek żeliwny

Garnki żeliwne są mniejszymi żeliwnymi brytfannami. Są wykonane z takich samych materiałów. Do tego są wyposażone w pokrywkę, ale różnią się one kształtem oraz pojemnością. Również są wykonane z żeliwa surowego lub też z żeliwa, które jest pokryte emalią kolorową. Materiały te są bezpieczne całkowicie dla naszego zdrowia. Nie wydzielają one żadnych substancji szkodliwych. Nie reagują z żywnością. Są polecane dla małych dzieci, jak i także dla alergików. Garnki są przeznaczone do gotowania codziennego na kuchence, ale także do przyrządzania potraw mięsnych w piekarniku.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie https://braciabudnik.pl/przepisy/burgery – sprawdź autorskie przepisy na burgery.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here