Dieta wspomagająca odchudzanie

0
3296
Dieta wspomagająca odchudzanie

Chcemy być piękni i młodzi przez całe życie. Ale zła dieta i siedzący tryb życia powodują, że ciężko jest osiągnąć i utrzymać perfekcyjną sylwetkę. Próbujemy różnych sposobów, chodzimy na siłownię, zmieniamy rodzaje i częstotliwości spożywania posiłków. Szukamy rozwiązań, które sprawią, że wreszcie poczujemy się dobrze ze swoim ciałem. W internecie krąży wiele metod na utrzymanie szczupłej sylwetki. Jednak, czy któraś z nich działa na każdego? Odchudzanie – co jeść, by nie zwariować i cieszyć się z idealnych kształtów swojego ciała?

Człowiek składa się w ponad 80% z wody oraz substancji odżywczych. Do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje, dostarczanych z zewnątrz, tłuszczy, białek i węglowodanów. Do tego odpowiedniej, dla swojego wieku i kondycji, dawki witamin i minerałów. Niby proste, ale często zaniedbywane. Po pierwsze więc, zanim w ogóle zaczniemy zastanawiać się nad wyborem jakiejkolwiek diety, pomyślmy chwilę, jak wygląda nasz obecny program żywieniowy. Czy jemy odpowiednio dużo warzyw i owoców? Czy pijemy napoje, które faktycznie gaszą pragnienie, a nie dają złudne wrażenie zaspokojenia tej potrzeby? Czy ograniczamy cukier? A w końcu, zupełnie odbiegając od aspektu żywieniowego, czy odpowiednio dużo się ruszamy?

Jeśli uda nam się określić podstawowe błędy, będziemy mogli przejść do działania. Uzupełnijmy dietę o te składniki, które są dla nas najbardziej korzystne, tj świeże warzywa i owoce oraz soki, najlepiej świeżo wyciskane. Pamiętajmy o pełnowartościowych śniadaniach, zamiast zwykłych czekoladowych płatków z mlekiem postawmy na owsiankę z owocami i dodatkiem miodu lub ksylitolu. Wprowadźmy również znaczne ograniczenie w spożywaniu cukru – bowiem to on spożywany w dużych ilościach staje się przyczyną powstawania nieestetycznych boczków. Nie jedzmy batoników, lodów, a ze słodzonej herbaty przestawiajmy się na gorzką. Początki będą trudne, jednak po kilku tygodniach organizm nam podziękuje.

Ważne jest także ograniczenie ilości spożywanych węglowodanów prostych – mąka, cukier czy biały ryż. Można je z powodzeniem zastąpić składnikami, które mają dużo lepszy wpływ na nasze zdrowie, tj. ryż brązowy, kasza gryczana, ksylitol czy mąka z kokosa. Zamiast białego pieczywa wybierajmy to razowe, dokładnie badajmy również składniki w kupowanych przez nad produktach. Wiele wędlin czy nawet serów, a w szczególności słonych przekąsek zawiera wzmacniacze smaku i konserwanty, negatywnie wpływające na prace naszych narządów wewnętrznych. Pijmy również odpowiednio dużą ilość wody, może to być woda butelkowana lub po prostu woda z kranu, wcześniej oczywiście odfiltrowana.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here